Mijn project: LFL@School

Post in Dutch! For English, see here.

Dit bericht heb ik eerder vandaag ook op mijn bedrijfswebsite gepost. Ik post het hier nog eens in het Nederlands, omdat het project alle steun kan gebruiken šŸ˜‰

LFL@School by Mirella Marini

 

Jaren geleden al had ik het idee om een Little Free Library (TM) op te zetten. Toen ik voor het eerst over dit initiatief hoorde, wist ik dat dit iets voor mij was. Ik heb altijd erg graag lezen. Als tiener las ik zowat 5 boeken per week, tegen de verveling šŸ˜‰ Dat was dus voor de geboorte van het internet …

Het duurde een paar jaar, maar ik kwam eindelijk op het idee om een gemeenschap van boekenliefhebbers rond scholen te creĆ«ren. Het “LFL @ School” -project was geboren.

Er zijn best veel kinderen die tegenwoordig toegang hebben tot boeken. Ze gaan naar de bib met school of met hun ouders, ze kopen boeken online, enz. Maar ondanks dat feit lezen veel kinderen nog steeds niet regelmatig. Ik wil daarmee niet zeggen elk kind al alle Harry Potter boeken moet gelezen hebben tegen dat het 10 jaar oud is, maar het is een feit dat lezen de creativiteit stimuleert, de woordenschat uitbreidt en je wereldbeeld verandert. Lezen opent een andere wereld.

Kinderen hebben nog steeds een duwtje in de rug nodig

Ondanks de vele schoolinitiatieven om lezen te stimuleren, hebben scholen nauwelijks invloed op wat er thuis gebeurt. LFL @ School gaat niet zozeer om een kind te dwingen om te lezen, maar om een kind te laten zien dat boeken overal zijn. Dat ze er makkelijk bij kunnen. Dat ze geen bibliotheekkaart nodig hebben. En dat het helemaal OK is om dat boek te houden als ze willen.

Het project begint met het opzetten van een kleine gratis bibliotheek net buiten de schoolpoort. Door mij niet alleen naar de kinderen, maar ook naar hun ouders te richten, hoop ik het leesproces te stimuleren: kinderen moeten vooral ook anderen zien lezen. Kinderen leren ook door het gedrag van volwassenen te imiteren. Het doel is een gemeenschap van lezers / boekliefhebbers / vrijwilligers te creĆ«ren die banden hebben met de school,Ā als ouder, leraar of buur. Die gemeenschap is wat de gratis bibliotheek nodig heeft.

Dus ik ben erg trots dat de eerste bibliotheek in de komende we(e)k(en) zal worden geĆÆnstalleerd. Dankzij de royale steun van de burgemeester en de cultuurbeleidscoƶrdinator van mijn gemeente.

Jouw steun is nodig!

De volgende stap is om partners en sponsors voor dit project te vinden en een vzw op te zetten. Als je jezelf dit initiatief ziet steunen, laat het me dan weten in de commentaren!

Binnenkort zet ik hier ook de link naar de blog van het project!

En in de tussentijd: wish me luck!

Be social