This is a post (in Dutch) about a challenge to avoid shopping in supermarkets for a whole month (February 2019).

De uitdaging

Toen ik op de Facebookpagina van La Famille Zérocarabistouille #Déf10 voorbij zag komen, “Février sans supermarché”, had ik ongelooflijk veel zin om mee te doen.

Toegegeven, wij zijn nog niet helemaal #zerowaste, maar ik wilde gewoon even uittesten of ik erin zou slagen om effectief uit supermarkten weg te blijven. Tegelijkertijd was dit de ideale gelegenheid om een lijst aan te leggen van producten waarvoor we nog afhankelijk zijn of waren van een supermarkt. Daar moet ik dan wel even aan toevoegen dat het begrip ‘supermarkt’ natuurlijk vanalles kan betekenen. De plaatselijke Biocoop, is dat een supermarkt of niet?

Nu verwacht u uiteraard een positief antwoord, hoerageroep, een fiere bevestiging van mijn ongelooflijke wilskracht. Tromgeroffel… Is het gelukt of niet?

Neen!

We hebben heel hard ons best gedaan, maar hebben de afgelopen maand een aantal zwakke punten ontdekt in ons verhaal. Voorlopig hebben we nog geen oplossing gevonden, maar we blijven proberen uiteraard!

Welke producten kopen wij nog steeds in de supermarkt?

 1. Wc-papier

  Nochtans hebben we het geprobeerd. Heel fier ging ik op zoek naar een pak ecologisch verantwoord wc-papier in de Biocoop (onze Day by Day vrac-winkel heeft geen wc-papier). Teleurstelling alom. Ecologisch verantwoord wc-papier betekent dat de rollen gemaakt zijn van 100% gerecycleerd papier en ongebleekt blijven.

  Ongetwijfeld is dat een pak beter voor ons klimaat dan de roze geparfumeerde rolletjes van de Carrefour. Ze zijn echter ook verpakt in plastic. Bovendien (en dat vind ik vreselijk) zijn ze gemaakt van 2-lagig papier. U kent dat wel, van dat soort waar je zo doorheen zit. Ik moet daar geen tekeningetje bij maken denk ik.

  Dat plastic stoorde mij vreselijk. Het feit dat ze maar per 8 verpakt zaten, stoorde mij ook vreselijk. Dat 2-lagig velletje stoorde mij zo mogelijk nog meer. Toch heb ik ze gekocht. Ik wilde tenslotte uit de supermarkt wegblijven….

  Lang hebben de ecologische rollen het niet uitgehouden. Al was het maar omdat het nageslacht er zodanig zot van werd dat er bij elke wc-beurt een hele rol in de wc verdween. Niet echt ecologisch is dat. Greenwashing loert vaak om de hoek in dit verhaal…

  Soit, er werden dus roze, ongeparfumeerde, fsc-gecertificeerde wc-rollen gekocht in de Carrefour. Ook ingepakt in plastic, maar wel per 12. Dat is al ietsje beter. En 3-lagig, dus ze gaan ook langer mee.

  Ik laat mij echter niet uit het lood slaan door de noden van het kleinste kamertje! We blijven zoeken.

 2. Yoghurt
  Raar maar waar. Er zijn hier heel wat fromagerieën die verse room verkopen, verse boter etc, maar melk en yoghurt zijn niet evident. Ik had verwacht dat yoghurt en room zo’n beetje in dezelfde categorie producten thuishoren, maar niet dus. Ik ben ook niemand tegengekomen die mij kon zeggen waar ik dan wel yoghurt kon vinden in ‘vrac’ (=verpakkingsvrij, eigen bokaal laten vullen).

  Ik las een paar maanden geleden het boek van La Famille (presque) zéro déchet, kwestie van te weten hoe ik het één en ander in Frankrijk zou kunnen aanpakken. Zij boren in hun boek ook het thema yoghurt aan en verrassend genoeg raden zij aan om een yoghurtmaker aan te schaffen als je veel yoghurt eet. Ik ben daar nogal sceptisch over. Een machine kopen (die ooit als afval gaat eindigen) omdat je minder afval wil produceren, ik vind dat niet logisch.

  Maar ik moet zeggen dat het niet evident is in Frankrijk om yoghurt te kopen in grote hoeveelheden of in glas in plaats van in plastic. In België kochten wij yoghurt in glas van Pur Natur. OK, die hebben een plastic deksel wat mij mateloos irriteert, maar het is beter dan die belachelijke kleine plastic pottekes.

  In Brest in ‘de grote Carrefour’ vind je wel yoghurt in glas, maar dat zijn van die mini-glaasjes, met een aluminiumpapier sluiting. Daar ben je dus niks mee. Dat gaat regelrecht de recyclage in en dan zit je met hopen glaasjes heen en weer te sleuren naar de glascontainer.

  Voorlopig kopen wij dus yoghurtemmertjes van 1 kg, waarbij we tot nu toe de emmertjes altijd hebben kunnen hergebruiken. Maar laten we eerlijk zijn. Het zijn plastic emmertjes en we gaan er ook geen 100 hergebruiken op ons appartement.

  Griekse yoghurt-#zerowaste-Wear Sunscreen blog

  Griekse yoghurt-waar we helemaal de mist in gaan.

  De suggestie om een yoghurtmaker aan te schaffen is dus precies nog zo zot niet. To be continued.

 3. Melk

  Dat is controversieel. De vee-industrie heeft een ongelooflijke impact op ons klimaat. We eten teveel vlees, we consumeren teveel dierlijke producten.

  Onze melk dient voor onze koffie en occasioneel voor een glas melk of warme choco ’s avonds. Ik heb al geprobeerd om dierlijke melk te vervangen. Amandelmelk, notenmelk allerhande, havermoutmelk, ze zijn steevast ontzettend duur en niet altijd naar onze smaak.

  Havermoutmelk zelf maken heb ik ook geprobeerd, met wisselend succes (recepten zijn altijd welkom).

  Mijn idee was dus eerder om melk te kopen in glazen flessen, liefst van bij de melkboer, uweetwel, à l’ancienne. Bij ons op de zondagmarkt in Brest centrum staat er een boer die verse melk bij heeft. Als je je eigen fles meeneemt, kun je hem daar laten vullen. Geweldig eigenlijk. Alleen is dat ‘rauwe’ melk. Die smaakt toch net iets anders dan de gepasteuriseerde melk die we normaal in de koffie doen. Ok, nu doe ik moeilijk, ik weet het.

  Voorlopig kopen we onze melk dus in de supermarkt. Maar het is wel Bretoense melk!

 4. Tandpasta
  Heel wat #zerowaste adepten gebruiken geen standaard tandpasta meer, wegens single use plastic uiteraard (en vaak microplastics die aan de tandpasta worden toegevoegd). Er bestaan recepten om zelf je tandpasta te maken. Er zijn ook mensen die alleen bicarbonaat gebruiken.

  In onze Day by Day kun je een blokje solide tandpasta kopen. Ik blijf sceptisch. Mijn gebit heeft behoorlijk te lijden gehad onder mijn behandeling. Er zit duidelijk een kleurverandering op mijn tanden in vergelijking met hun toestand pre-chemo. Het nageslacht heeft bovendien kaasmolaren. Al jaren zijn we kind aan huis bij de tandarts en dan moet u weten dat wij wel degelijk grote poetsers zijn.

  Niet te verwonderen dus dat ik voorlopig bij gewone tandpasta blijf. Maar ik ga eerlijk zijn, het stoort mij wel.

 5. Boter

  Eigenlijk zou ik onze boter gewoon op de markt kunnen kopen, ware het niet dat de Bretoenen alleen gezouten boter eten (en verkopen). Boter zonder zout, beurre doux heet dat hier, is een complete no-go. Hopen opmerkingen hebben wij al over ons heen gekregen over het feit dat we ‘smakeloze’ boter eten. Nu, ik bak graag en een cake bakken met gezouten boter lijkt mij niet ideaal.

  Niet zo voor de Bretoenen. Die eten alles met zout. Brood met gezouten boter. Karamelsaus met zout. Pannenkoeken met karamelsaus met zout. En dus ook cake (Galette Bretonne, een soort van Driekoningentaart) met zout.

  Wij hebben onze beurre doux dus in de supermarkt gekocht. We staan er dan wel op om lokale, liefst artisanale producten te kopen. Dus onze boter komt wel uit Bretagne. Maar dan zonder zout.

 6. Eieren
  Inmiddels koop ik mijn eieren niet meer in de supermarkt, maar wel bij een kleine groetenboer in het centrum van de stad. Maar omdat ik nogal vaak gebakken heb in februari ben ik al eens zonder eieren komen te zitten. En dan heb ik dus de lokale SuperU vereerd met mijn klandizie. Het spreekt daarbij voor zich dat ik lokale eieren kocht, bio, van kippen met vrije uitloop. Geen legbatterij-eitjes voor mij.

 

Buiten die standaard-producten, hebben wij ons ook wat laten gaan onder invloed van het mooie weer. We hebben 2 keer ijs gekocht in de SuperU, omdat mijn zelfgemaakte ijs faliekant mislukte…

 

Op zich valt het dus heel goed mee. Ik had ook liever gezien dat we geen voet meer moesten zetten in die helverlichte, lawaaierige, drukke dozen waar ze ons zo graag in willen duwen. Heb jij al vaak echt gelukkige mensen zien lopen in de supermarkt? Wat een verschil met de weldoende kalmte die we ervaren sinds we het gros van onze boodschappen op de markt doen.

 

Ik ben dus niet teleurgesteld omdat ik toch nog naar de supermarkt ben geweest. Nu weet ik tenminste waar ik de komende weken/maanden aan kan werken.

 

En jij? Heb jij al een eerste stap gezet richting #zerowaste? Zo ja, gefeliciteerd! Wat heb je zoal vervangen? Zo neen, wat houd je tegen?